Annonse
00:00 - 12. februar 2016

Visuell hviskelek

Et norsk-russisk vennskap er fortsatt mulig – i kunsten.

Gjenskapelse: Ivan Galuzin fikk historieentusiaster til å posere i fotoversjoner av sovjetiske soldaters tegninger. Forvirringskunst: Under Stalin-tiden ble Yakov Chernikhov satt til å lage kamuflasjemønstre. Resultatene er ikke akkurat erkemilitære.
Annonse

En histories «sannhet» er sjelden noe som tillegges vekt i vår tid, spesielt ikke i kunsten. Likevel pirrer innslag av virkelighet, både som kilde til spenning og moralsk imperativ. Det er mye virkelighet i vandreutstillingen Den røde armés tilbaketrekning, selv om rollen den spiller, til tider er innfløkt og indirekte.

Det noe tungrodde navnet antyder en historisk presentasjon, men dette er noe helt annet. Nostalgien ligger nær, men ikke i sentimental forstand. Snarere kastes det et mildt humoristisk blikk på fortidens myter.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse