00:00 - 05. februar 2016

Proffspilleren

Elton John er blitt den fyren i pianobaren.

Levende live: Elton John anno 2016 oppleves best på konsert. Foto: Rick Kern / WireImage / Getty Images

Den beste konserten jeg så i 2015, var Elton John i Stavern. Ikke fordi jeg bare liker classic rock. Men fordi han er en av de største i pophistorien, som låtskriver og entertainer.

I januar mistet vi to giganter fra musikkhistorien, David Bowie og Glenn Frey. Akkurat som disse, har Elton John bevist at han mestrer noe av det vanskeligste som finnes i musikk: Å skrive låter som fester seg, med tekster som går inn i språket, melodier som alle kjenner og kan nynne, og som, kanskje viktigst, fortsatt blir spilt tiår etter de ble laget. Det største kunststykket er altså å skrive de låtene som bulgareren på høyfjellshotellet spiller i pianobaren tretti år senere.

Når denne typen artister går bort, tapetseres sosiale medier av kjærlighetserklæringer. Men det er ikke bare på grunn av den individuelle relasjonen mellom artist og lytter. Det er først og fremst fordi man kan kommunisere om dem. De preget kulturen.

Annonse