Annonse
00:00 - 05. februar 2016

Meditasjoner i krisetid

Vår ære/vår makt er en kritisk utforskning av Nordahl Griegs kunstneriske virke.

Kommentarer: Skuespillerne i Vår ære / vår makt vandrer fritt rundt i salen og det nedstrippede scenerommet, og kommer innimellom med humoristiske stikk til opphavsmannen. Her er Ane Skumsvoll og Katrine Dale på mørkerommet. Foto: Ane Bysheim
Annonse

Forut for premierenVår ære og vår makt i 1935, raste det en heftig debatt ved Den Nationale Scene i Bergen. Noe av kontroversen skyldtes at Nordahl Griegs drama gikk til angrep på byens «beste» borgere: de medlemmene av den bergenske rederstand som hadde tjent seg rike på kynisk utnyttelse av sjøfolk under første verdenskrig. Motstanderne av stykket hadde også fått med seg at Grieg hadde oppholdt seg i Sovjetunionen, og nå var å regne som kommunist. Det ble stilt spørsmål ved om det var sovjetisk propaganda man skulle få servert på byens teaterscene.

Tore Vagn Lid og Cecilie Løveids nytolkning av Nordahl Griegs Vår ære og vår makt bærer med seg et ekko av den opprinnelige debatten stykket fremprovoserte. Vår ære/vår makt foretar en kritisk utforskning av Griegs estetikk og inviterer oss til å reflektere over hvordan teater kan påvirke og manipulere publikum.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse