Annonse
10:40 - 19. februar 2016

Hindsbo: Kunsten å ikke forstå

Jeg forstår heller ikke kunst, skriver Karin Hindsbo.

Annonse

«Nordmenn forstår ikke kunst», leste vi i Dagbladet forrige uke. Uttalelsen kom ikke fra en tabloidjournalist som hadde stått opp med feil fot, men fra Munchmuseets direktør Stein Olav Henrichsen. Han mener Norge er nasjonen i Europa med svakest estetisk sans. Dagbladets kunstanmelder Arve Rød støtter påstanden og viser til at museene i Tyskland er stappfulle av folk, noe de ikke er i Norge.

Mener dere virkelig dette, har jeg tenkt for meg selv denne uken. At kunst er viktig, men vanskelig å kommunisere her til lands fordi folk er estetiske analfabeter? At publikum er mye «flinkere» i andre land? Min første innskytelse var: dette er en fallitterklæring. Skal det liksom være nordmenns svekkede evner som er skyld i at tilslutningen til visuell kunst ikke er mer mangfoldig? Med en slik holdning er det iallfall ikke rart om horder av mennesker, besøkende vi gjerne skulle sett invadere institusjonene våre, holder seg unna. I så fall er det vel heller vi, altså vi som daglig jobber med å formidle kunsten, som langt på vei er skyldige i å skape vegger av usikkerhet mellom kunsten og publikum.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse