00:00 - 19. februar 2016

Ikke ufrisk, bare grundig

Tre år uten et offentlig samtidskunstmuseum er en grei pris å betale for et flunkende nytt nasjonalmuseum, mener direktør Audun Eckhoff.

Iler langsomt: – Kritikken om at vi kjøper for konservativt og tregt har alltid vært der, det ligger i museenes arbeidsmetode å ikke alltid være først, sier Audun Eckhoff. Verk: Hans F. Gude (1825-1903) Nødhavn ved den norske kyst - skudesneshavn - 1880

– I bilaget Morgenbladet Kunstkritikk forrige uke får Nasjonalmuseet så hatten passer av Kunstkritikks redaktør Jonas Ekeberg, som blant annet skriver om «oppsiktsvekkende defensiv strategi», «syltynt program» og «idétørke» frem mot flyttingen til Vestbanen i 2020. Nasjonalmuseet presenterer kun tre nye utstillinger på Museet for samtidskunst i 2016. Hvorfor så få?

– Ekeberg forveksler idétørke med økonomiske og personellmessige ressurser. Det store arbeidet med flytting av samlingene og forberedelser til nytt program i det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen krever at vi reduserer eksisterende aktiviteter: Vi blir nødt til å redusere litt på utstillingsfrekvensen. Det gjør at vi ikke bare produserer færre utstillinger, men vi vil også stenge ­Museet for samtidskunst helt mot slutten av 2017.

– Vi må altså belage oss på tre år uten et offentlig samtidskunstmuseum. Er det greit, med tanke på museets samfunnsoppdrag?

Annonse