Annonse
00:00 - 26. februar 2016

En tredje vei

Erlend Apneseth trio reiser frem og tilbake til tid ikke lenger spiller noen rolle.

Sårbart og eventyrlig: Erlend Apnesth, Øyvind Hegg-Lunde og Stephan Meidell ser både fremover og bakover. Foto: Oddleiv Apneseth
Annonse

Det er noe særegent levende med lyden av hardingfela. Ikke bare symboliserer den muntlig overlevering fra spelemann til spelemann, hattesparking, rytmetramping, barnevugging og titalls ulike daler. Fela er resonansstrenger og overtoner svingende i luften, med en lett, gjennomsiktig klang som er mindre polert enn hos fiolinen. Grovere, med mer jord under neglene.

Den norske folkemusikken har ikke hatt en stor tradisjon for improvisasjon, i hvert fall ikke i kollektiv forstand. Kanskje ikke overraskende er dette krysningspunktet blitt mer utforsket de siste førti årene, og resultatet kan, som de fleste lignende kombinasjoner, gå begge veier. Noen ganger finner de to tradisjonene en tredje vei å skape nye uttrykk på, uten å gå på bekostning av hverandre. Andre ganger låter det som trange syntetiske trøyer eller påtvungne playdates.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse