00:00 - 05. februar 2016

Aksel Kielland: Louis C.K. og tv-krigen

En amerikansk komiker presenterte – kanskje – løsningen på tv-krigen før den begynte, skriver Aksel Kielland.

Ny serie: Louis C.K. har selv finansiert sin nyeste serie, Horace and Pete, uten noen tv-kanal eller nettplattform i ryggen. Foto: Getty Images

Lørdag ettermiddag norsk tid sendte komiker Louis C.K. ut en kortfattet e-post om at han hadde laget noe han kalte Horace and Pete som kunne streames og lastes ned fra nettsiden hans for fem dollar. Kunngjøringen kom etter lengre tids spekulasjon rundt fremtiden til hans kritikerroste tv-serie Louie, og overraskelsen var derfor stor da Horace and Pete viste seg å være en helt ny tv-serie, produsert i all hemmelighet og lansert etter Beyoncé-modellen, som sikrer at publikums nysgjerrighet ikke vekkes før de har anledning til å kjøpe produktet.

Skjønt, tv-serie er strengt tatt misvisende: For det første vises ikke Horace and Pete på tv, og for det andre kan den best beskrives som klassisk amerikansk scenedramatikk fremført i gamle, slitne sitcom-kulisser hvor den beske eimen av gammel bokslatter fortsatt sitter i veggene. Det som finnes av humor i Horace and Pete er av den beksvarte, depressive sorten som amerikanske kanalsjefer tradisjonelt kvier seg for å sette på programmet, og alt fra aktpausen og den teatralske fortellerrytmen til den kontinuerlige duringen på lydsporet bærer preg av at serien er laget på siden av det vi i dag forstår som tv.

Annonse