00:00 - 29. januar 2016

Tanketogets spor

Det er ikke lett å dukke under når overflaten er glatt som is.

På sporet: Bandet White Mystery er blant de mange som opptrer på og rundt et tog på vei fra østkyst til vestkyst i filmen Station to Station. Foto: Doug Aitken Workshop / Courtesy of 303 Gallery, New York AND Peder Lund, Oslo.

I et dunkelt galleri står en ensom telefonautomat og lyser. Det bleke skinnet kommer innenfra, som om den var en lampe, eller med litt velvilje – et spøkelse. I virkeligheten er objektet en avstøpning, en ubrukelig dummy, som spiller rollen som relikvie fra en annen tid.

Den banale nostalgien får en poetisk vri ved at lyset forflytter seg i objektet, mellom sokkel, søyle, ledning og telefonrør. En bevegelsessensor endrer rytmen med publikums bevegelser, noe som er vanskelig å merke. Som i mange interaktive installasjoner kunne resultatet like gjerne ha vært forprogrammert.

Annonse