00:00 - 29. januar 2016

Slått på nytt

Pianist Ingfrid Breie Nyhus er både ydmyk og dristig i sin utforskning av tradisjonsmusikken.

Original kombinasjon: Pianisten Ingfrid Breie Nyhus har selv vokst opp med folkemusikk på nært hold. Foto: John Andresen

Folkemusikkens påvirkning er tydelig i norsk kunstmusikk, altså musikk som er komponert og tenkt som kunstgjenstand. Mest kjent er linjen fra Edvard Grieg. Han lot felemusikkens særpreg utfordre sitt eget instrument, klaveret, samtidig som han sto til knes i romantisk harmonikk og formlære. Særlig Slåtter, opus 72 viser den hårfine balansen mellom folke- og kunsttradisjon. Møtepunktet åpner for interessante spørsmål: Hva er egentlig en tradisjon? Hva er forholdet mellom å videreføre den, og å kommentere den, mer fra utsiden?

Pianisten Ingfrid Breie Nyhus har selv vokst opp med folkemusikk på nært hold. I sin tolkning av nettopp Grieg-slåttene (Simax, 2007), viste hun nær fortrolighet med stoffet. På tre ferske plater graver Nyhus dypere i denne arven, og fra pianokrakken nærmer hun seg spørsmålene om tradisjonen på en måte som er både ydmykt lyttende og dristig nyskapende.

Annonse