Annonse
00:00 - 08. januar 2016

Sistemann ut

Med Pierre Boulez dør en generasjon av komponister ut.

Annonse

Ved siden av tyskeren Karlheinz Stockhausen var den franske dirigenten og komponisten Pierre Boulez, som døde tirsdag, den mest sentrale skikkelsen i den musikalske etterkrigsmodernismen.

Som komponist utviklet Boulez de såkalt serielle komposisjonsteknikkene til en høy grad av poetisk fleksibilitet, tradisjonsbevissthet og klanglig raffinement. Som dirigent, blant annet av Wagner, tilhørte han den tradisjonen som vil dirigere musikken slik den vitterlig står skrevet.

Påstanden om hans kalde, cerebrale konstruktivisme er langt på vei en myte, delvis forsterket av ham selv i polemisk øyemed ved dårlig beregnede utspill på 1950-tallet. Det de færreste har tatt til seg, er hans egne gjentatte påstander om at det var poeter og malere som lærte ham å komponere – ikke minst Mallarmé og Cézanne, Joyce og Klee, Proust, Mondrian og Francis Bacon.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse