00:00 - 08. januar 2016

På nachspiel med Tarantino

Det er utvilsomt noe overdådig over The Hateful Eight, men ikke like opplagt at det er av den berikende sorten.

Klaustrofobisk: En dusørjeger i Kurt Russells skikkelse, hans fange, spilt av Jennifer Jason Leigh, og Bruce Dern som tidligere sørstatsgeneral er blant figurene som må søke ly i en landhandel. Uro og vold følger. Foto: Andrew Cooper/The Weinstein Company

Quentin Tarantino hamrer gjerne hardt på stortromma. Nesten like ofte høres et ironisk lite pip, en type finurlig overraskelsesmoment, nå så vanlig hos amerikaneren at det mest er blitt en humrende forventning.

Hans åttende film er skutt (og noen få steder, inkludert Cinemateket i Oslo, vist) i det sjeldne og svært fordyrende storformatet Ultra Panavision 70. I glansdagene på 60-tallet ble det utelukkende brukt til å fange mektige landskap i enda større produksjoner. I The Hateful Eight brukes den filmatiske boltreplassen hovedsakelig til lange sam- og enetaler i et dunkelt, innelukket rom. Det er litt som å helle en eksklusiv burgunder i coq au vin-en. Retten smaker bedre, men kun hvis du kjenner innholdet.

Vil du virkelig nyte The Hateful Eight – og det er utvilsomt mulig – er det derfor best å lene seg tilbake på en av Cinematekets 70mm-visninger, og smatte anerkjennende på den nyanserike rødvinskraften mens de første tonene av Ennio Morricones nyskrevne, umiddelbart suggererende komposisjon sprutes ut av surroundhøyttalerne og Wyomings vinterlandskap åpenbarer seg på den enorme filmduken.

Annonse