Annonse
00:00 - 29. januar 2016

På andres bekostning

The Big Short vedder med hell på at finanskrisen først og fremst er til å le av.

Kasinokapitalisme: Steve Carell og Ryan Gosling spiller to av dem som ble rike av å vedde på at råtne boliglån ville krasje. ⇥Foto: United International Pictures
Annonse

I journalisten Michael Lewis’ imponerende lettleste bok fra 2010 om den amerikanske finanskrisen, er det en spesielt fornøyelig scene. En Wall Street-megler fra Deutsche Bank forsøker å overbevise et hedgefond om å vedde på at boligmarkedet og den kompliserte lånestrukturen (såkalte CDOer) som bærer den oppe, vil ramle sammen.

Fordi finansmannen representerer en institusjon som også videreselger slike tvilsomme lån, lurer kunden på hvem som eventuelt skal betale. Det blir vel et nullsumspill å både formidle lånene og vedde mot dem (å «shorte» på meglerspråk)?

Hvem er på den andre siden? Hvem betaler? «Det er Düsseldorf, dumme tyskere», svarer representanten fra Deutsche Bank. Han kunne likeså godt svart «Det er Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rena og Vik. Dumme nordmenn». Hedgefondet slår til på tilbudet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse