00:00 - 08. januar 2016

Korsang ved reisens slutt

Den performative vendingen i Kulturdepartementets kommunikasjon ser nå ut til å ha møtt veggen.

Kultur var lenge det tørreste av alle de blåblå departementene. Minister Thorhild Widvey fremsto som en fisk på land i de fleste sammenhenger. Erfaringen fra kulturlivet var åpenbart begrenset, og selvironien fraværende. Fra et kommunikasjonsperspektiv var resultatet trist. Widvey forsøkte å være alvorlig og viktig, men den manglende faglige tryggheten gjorde at hun i sine uttalelser like gjerne kunne lest høyt fra telefonkatalogen.

Jokeren var statssekretær Knut Olav Åmås, tidligere Aftenposten-redaktør og ekspert på offisiell kulturprat. I hvert fall skriftlig. Fra talerstolen var heller ikke han noe fyrverkeri, tvert imot. Det var alltid vanskelig å forstå hva den mumlende Åmås egentlig drev med.

Så fikk Åmås ro bak pulten hos Fritt Ord. Bjørgulv Vinje Borgundvaag kom på banen, med fargesprakende sokker og dressjakker – Åmås’ motpart på alle områder. Han igangsatte en performativ vending i Kulturdepartementets ​kommunikasjon. Når han gikk på talerstolen, var det sang og atter sang, gjerne akkompagnert av noen ord om korsangs helsebringende effekter.

Annonse