00:01 - 15. januar 2016

Intimt og generøst

Den store samlingen Jan Groth og Steingrim Laursen har gitt til Stavanger kunstmuseum er full av delikate overraskelser.

Kraftobjekt: Bamana-folket i Mali har tradisjonelt brukt boli-figurer som denne for å samle opp og kontrollere naturens livskrefter. Foto: Stein Rønning

To ting er verd å merke seg når Stavanger kunstmuseum denne vinteren viser frem arbeider fra samlingen museet har fått i gave fra kunstneren Jan Groth og hans mangeårige partner, den tidligere direktøren ved Louisiana i Danmark, Steingrim Laursen:

Groth og Laursen skilte ikke mellom kunst og artefakter – over en tredjedel av samlingen, som til nå teller omkring 650 objekter, klassifiseres som etnografika, det vil si gjenstander fra ikke-vestlige kulturer, og dessuten: arbeidene de to samlerne valgte ut og kjøpte inn, synes i stor grad å støtte opp om Jan Groths personlige estetikk, slik denne kommer til uttrykk i hans mange gobeliner, skulpturer og tegninger.

I utstillingen Intimt og monumentalt presenteres arbeider laget av noen av modernismens fremste kunstnere: Agnes Martin, Richard Serra, Bruce Nauman og Robert Rauschenberg henger side om side med Sol LeWitt, Asger Jorn og Donald Judd. Det dreier seg om ikoniske kunstnere, men ikke nødvendigvis om ikoniske verk.

Annonse