Annonse
00:00 - 08. januar 2016

Dovre faller (igjen)

Den andre sesongen av Mammon er så mye bedre enn den første at det er vanskelig å forstå at det dreier seg om samme serie.

Politisk krim: En fiktiv Høyre-regjering herjes av maktkamp mellom statsminister og finansminister i andre sesong av Mammon. Iben Akerlie spiller statsministerens datter.⇥ Foto: NRK
Annonse

Det første tegnet på at sesong to av Mammon er en ganske annen affære enn førstesesongen, kommer allerede i åpningsscenen. Den fiktive Aftenavisen er byttet ut med den høyst reelle VG, og for ytterligere å forankre fortellingen i virkeligheten er de dramatiske tildragelsene lydlagt med en låt av den profilerte VG-kommentatoren Frithjof Jacobsens gamle band Gluecifer.

Første sesong av Mammon var en stor publikums- og salgssuksess for NRK, men den var også så full av bisarre vrier og formgrep at man må anta at en betydelig andel av seerne først og fremst fulgte med for å se hva i alle dager serieskaperne skulle finne på neste gang. Bruken av Gluecifer blir i så måte et signal om at produksjonsapparatet har lagt seg i selen for at alle hint og detaljer denne gang skal peke i én og samme retning.

Utgangspunktet for den nye sesongen er en serie politiske drap som har forbindelser til maktkampen mellom statsministeren og finansministeren i en fiktiv Høyre-regjering. Handlingen er lagt til en mørk hovedstad som er lappet sammen av Oslos mest fotogene fasader og interiører, og fraværet av den karakteristiske sammenstillingen av skandinaviske designhus og norsk natur som tjener som visuelt ledemotiv for så mange hjemlige spenningsserier, er påtagelig.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse