00:01 - 15. januar 2016

Dette er hardcore

Børre Knudsens salmer gir et puff i baken til alle som sliter med manglende dårlig samvittighet.

Bekmørkt: Børre Knudsen tar oss med ned i gravens dyp. Foto: Ellen Lande Gossner

Mange hadde planer om å starte 2016 med en hvit måned, men har likevel daglig henfalt til dram og gris, selv langt uti januar. Da kan Børre Knudsens salmer være til hjelp og inspirasjon. De er perfekte til å skape dårlig samvittighet og skyldfølelse der dette er mangelvare.

Knudsen var ikke bare ultraradikal abortmostander og konservativ prest. Han var også salmedikter. På den posthumt utgitte platen Prektig flammer paktens bue synger han 16 av dem selv. Alle a cappella, «som presentasjon, ikke prestasjon», presiserer han i innledningen. De er tidligere utgitt som tekst, som deler av salmeheftet Det hellige bryllup (1974). Selve innspillingen ble gjort for ti år siden, og funnet frem mens Knudsen lå på dødsleiet i 2014.

Bekmørkt. Det er en dyster verden vi møter, den trivelige kirkekaffen føles milelangt unna. Døden, mørket, graven, skam, hor, nagler og syndflod er alltid til stede. Knudsen har en dirrende røst, som borer seg nådeløst inn i lytteren – vi er alle syndere, og vi ligger svært dårlig an. Det er som om salmedikterens knoklete hånd skyter opp fra jordskorpen, griper tak i ankelen din og trekker deg nedover, mens stemmen er overalt:

Annonse