Annonse
00:01 - 15. januar 2016

Asketisk Bergman

Liv Ullmanns oppsetning av Fortrolige samtaler etterlater større etterklang enn inntrykk.

Skisseaktig: Scenene i Fortrolige samtaler fremstår mer som tablåer enn deler av den større handlingen. Foto: Erik Berg.
Annonse

Ingmar Bergmans manustekst til Fortrolige samtaler er, lite overraskende, preget av de store eksistensielle temaene: kjærligheten, angeren, nåden, tvilen og friheten. Liv Ullmanns iscenesettelse av teksten på Nationaltheatrets hovedscene opplever jeg imidlertid hverken som særlig gripende eller slående under forestillingen.

Regien er flere ganger svært tydelig, mens scenografien er holdt på et skisseaktig plan. Scenene fremstår mer som tablåer enn deler av den større handlingen, noe som gir forestillingen et litt statisk preg. Samtidig er det også dette fraværet av detaljer og intimitet som gjør at Ullmanns Fortrolige samtaler fortsetter å klinge i meg lenge etter at jeg har forlatt teatersalen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse