10:06 - 06. mars 2015

Virkeligheten truer

Frikjents påkallelse av Birgitte Tengs-saken vitner både om en god forståelse for tv-dramatikkens plass i medielandskapet og en manglende tiltro til sin egen fortelling.

Fortidens skygger: Aksel kommer tilbake for å redde fødebygda, men kan han bli tilgitt av dem han forlot, som broren Erik? Foto: Carl Christian Raabe

TV

Med TV 2s Frikjent har den norske tv-bransjen tatt enda et lite, men viktig skritt i retning av sitt mål om å produsere internasjonalt toneangivende dramatikk på linje med sine kolleger i Sverige og Danmark. Nicolai Cleve Broch spiller hovedrollen som Aksel Nilsen, som har slått seg opp i den internasjonale forretningsverdenen etter at han som attenåring ble siktet og dømt for drapet på kjæresten Katrine i hjembygda Lifjord. Selv om han senere ble frikjent av rettsapparatet, ble han aldri renvasket i sambygdingenes øyne, og valgte derfor å rømme landet og starte på nytt i Malaysia.

Når Lifjords hjørnesteinsbedrift får økonomiske problemer, øyner Nilsen en mulighet til å rehabilitere sitt eget image. Men selv om han ankommer hjembygda med frisk kapital og løfter om å opprettholde arbeidsplassene, er det langt fra noen triumferende hjemkomst. Bedriftens styreleder er nemlig den avdøde Katrines mor, og hun nekter å ha noe å gjøre med mannen hun er overbevist om at myrdet hennes datter.

Annonse