Annonse
10:11 - 02. januar 2015

Vinylarbeideren

Tor Degerstrøm ville bruke farsarven på en dreiebenk for vinylplater, og endte opp hos en hjertesyk oppfinner i Florida.

Nytt yrke: Tor Degerstrøm driver med vinylmastring i sitt studio i Oslo. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Vinylsalget fortsatte å stige i 2014. Salget har ikke vært så høyt siden 1996, og i England ble over 1,2 millioner LP-er solgt. Situasjonen er den samme over hele Europa. Som følge av dette våkner gamle virksomheter til live. Idet vi går inn i 2015 er etterspørselen større enn tilbudet. Alle verdens vinylfabrikker jobber på spreng, men de klarer ikke trykke opp nok plater. På fabrikken The Record Industry i Harlem i Nederland arbeider vinylpressene fireogtyve timer i døgnet, syv dager i uken. For få år siden gikk jobbet de samme pressene åtte timer per dag, fem dager i uken.

– Det er ikke blitt laget nytt utstyr for vinylproduksjon siden 1970-tallet. Så nå blir de gamle maskinene kjørt hardt, helt til bristepunktet, sier Tor Degerstrøm.

– Da jeg var på besøk på The Record Industry, fikk jeg besøke verkstedet der mekanikerne jobbet med å fikse ødelagte deler. De forguder mekanikerne, fordi det er umulig å få tak i deler til så gammelt utstyr, sier han videre.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse