Annonse
12:30 - 12. juni 2015

Ute av form

Samfunnet har fint liten bruk for enda et organ med økt verdiskaping som hovedmål, skriver Gaute Brochmann.

Går i protest: Avtroppende programsjef Karianne Bjellås Giljes siste prosjekt på DogA er utviklingen av Norges første «høydepark» på Sørenga bro i Oslo sentrum. Foto: Svein Nordrum/NTB Scanpix
Annonse

Veggene i det store møterommet til Norske Arkitekters Landsforbund er prydet av de innrammede diplomene til forbundets æresmedlemmer. Hederen er forbeholdt nasjonens ledende arkitekter. Med ett hederlig unntak. Åse Kleveland henger der, skulder mot skulder med Sverre Fehn og Kjetil Trædal Thorsen. Årsaken er arbeidet hun gjorde for å få etablert Norsk Form på starten av nittitallet.

Utmerkelsen sier mye om forhåpningene arkitektstanden hadde til Norsk Form, og om hvor betydningsfull innlemmelsen av arkitekturen i statlig politikk ble ansett å være. Et kvart århundre har passert siden den gang, og jeg tror ikke Kleveland kommer til å få selskap av nye ministre på den veggen med det aller første.

I 2014 ble Norsk Form og Norsk Designråd formelt slått sammen til DogA, Norsk Design- og Arkitektursenter, og lagt inn under Nærings- og fiskeridepartementet. Den skepsisen jeg og flere med meg uttrykte i møte med den nye organisasjonen, har ikke mildnet i løpet av året som har gått. Og mistroen til prosjektet fikk ny næring da programansvarlig Karianne Bjellås Gilje i starten av juni sa opp sin stilling i ren protest mot nye DogAs prioriteringer og mål.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur