Annonse
13:02 - 12. juni 2015

Tyrannosaurus reprise

Den fornøyelige Jurassic World beviser at dinosauroppdrett kan være bærekraftig.

Smart moro: Jurassic World leker med paradoksene den er full av.⇥Foto: filmweb
Annonse

Kapitalismen spør aldri: trenger vi det? Den spør i stedet alltid: hva vil vi ha? Slik har vi vent oss til å skifte ut mobiltelefonen annethvert år og kjøpe praktiske juicemaskiner som viser seg å ta uforholdsmessig mye plass på kjøkkenbenken.

Det er omtrent den samme logikken som får oss til å løse billett til Hollywoods påkostete oppfølgere. De kommer i mai og juni, og er blitt et like sikkert forsommertegn som Dagbladets spådommer om ferieværet. Vi er så glad i oppfølgere at filmstudioene ikke lenger har tilstrekkelig aktuelle filmserier å lage etterkommere til. Derfor ser de seg nødt til å grave stadig lenger ned i historien, enten det er syttitallets Star Wars, åttitallets Mad Max og Terminator eller nittitallets Jurassic Park.

Så kan du si at dette vitner om idéfattigdom og kreativ latskap. Men en slik kritikk er stort sett langt mer forutsigbar og makelig enn filmene den søker å karakterisere. Ta bare denne sommerens storfilm Jurassic World: her er nok virketrang, filmatisk spissfindighet og intelligens til å overgå de langt fleste amerikanske underholdningsfilmer.

Annonse