Annonse
01:17 - 19. juni 2015

Strålende nederlag

Tålmodige lyttere kan finne uventede gleder i Mark Kozeleks klagende musikalske noveller.

Livet er en skyttergravskrig: Mark Kozelek sender musikalske brev fra midtlivskrisen. ⇥Foto: Joanne Pollock
Annonse

Husker du filmen American Splendor (2003) med Paul Giamatti i rollen som den engstelige og pessimistiske outsideren Harvey Pekar? Pekar fikk hjelp av den legendariske tegneren Robert Crumb til å lage en tegneserie som beskrev livet hans dag for dag. Resultatet var en røff dokumentasjon av et menneskeliv, som i sin monotone melankoli fikk en sterk emosjonell effekt – ikke ulikt en norsk forfatter på bokstaven K.

Pekar har blitt kalt «Cleveland, Ohios hoffpoet». Han beskrev en gang kunstformen sin som «selvbiografi skrevet i øyeblikket det skjer. Temaet er å holde seg i live, finne en jobb, en venn, ha et sted å bo, finne en måte å utrykke seg kreativt på. Livet er en skyttergravskrig. Du må være aktiv på alle fronter. Det er én ting etter den andre. Jeg har forsøkt å kontrollere et kaotisk univers. Og det er et tapt slag. Men jeg kan ikke gi meg. Jeg har prøvd, men jeg kan ikke».

Dette kunne vært en beskrivelse av Sun Kil Moon – «bandet» som i praksis er soloprosjektet til 48-år gamle Mark Kozelek – som selv er fra Ohio. Den konstante sukkingen og offingen (og snufsingen) som rant som en elv gjennom American Splendor, har fått et nytt løp i Kozeleks musikk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.