12:54 - 09. januar 2015

Overflødiggjøring på dugnad

Crowdfunding er kulturfinansiering slik den ser ut i høyresidens drømmer.

Dugnadsspill: Norske Red Thread Games hentet inn drøyt ti millioner dugnadskroner til utviklingen av spillet Dreamfall Chapters, der Zoë Castillo reiser mellom to parallelle verdener. ⇥Illustrasjon: Red Thread Games

KOMMENTAR

Nylig var Zach Braffs Wish I Was Here å se på norske kinoer. Av filmens budsjett på 5,5 millioner dollar ble 3,1 samlet inn via kronerullingsnettstedet Kickstarter, og dermed er den den første spillefilmen med ordinær kinodistribusjon i Norge som er finansiert gjennom crowdfunding – folkefinansiering. Og den er neppe den siste.

I 2013 dro det norske spillutviklingsselskapet Red Thread Games inn over ti millioner kroner til spillet Dreamfall Chapters via Kickstarter, og de siste årene er det blitt opprettet en rekke norske tjenester bygget over samme lest. De fleste er lagt opp slik at den som har en idé lager en beskrivelse av prosjektet og oppgir den nødvendige summen for at det skal kunne gjennomføres. Denne summen skal så hentes inn i løpet av et gitt antall dager, og spenningen knyttet til om dette lykkes er i mange tilfeller betydelig.

Annonse