Annonse
12:22 - 26. mars 2015

Oslo Spektrum i mitt hjerte

Guttorm Guttormsgaards utsmykning av Oslo Spektrum er et magisk teppe av 400 000 murstein.

400 000 teglstein: Guttorm Guttormsgaard jobbet ut fra en ide om at mursteinene skulle ligge som et magisk teppe rundt Byhallen Oslo Spektrum. Foto: Christina Ulriksen
Annonse

Rett før nedkjøringen til Vaterlandtunnelen, kringsatt av Oslo Plaza, Postgirobygget, Thon Spectrum, Oslo City, Gunerius, og hold dere fast, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, i en del av hovedstaden der ingen hadde løftet et øyebryn om sanering ble foreslått, reiser det seg et byggverk som ene og alene holder området oppe fra å kollapse og gli ut i Oslofjorden: Oslo Spektrum.

Billedkunstner, samler og formidler Guttorm Guttormsgaard har stått bak 15 av byggets utsmykninger. Bakgrunnen for det høye antallet kan ledes tilbake til det skjellsettende år 1976. I oktober åpnet 38-åringen en utstilling i Kunstnerforbundet med 210 arbeider. Nasjonalgalleriet gikk til innkjøp av syv verk, samlere og gallerister sto med hoggtenner bak hver eneste stolpe, og det skar i øynene av røde lapper. Guttormsgaard toppet raskt lister over de mest omsatte kunstnere i landet, men han spurte seg selv om dette var det endelige målet for hans arbeid, hans søken.

Svaret ble å trekke seg ut av det kommersielle markedet og vende oppmerksomheten mot studier, bokkunst, samlervirksomhet, undervisning og offentlige utsmykninger. Hans konsekvente valg om å tre ut av galleriverdenen har gjort utsmykningene til langt mer enn en brødjobb – de utgjør en sentral del av hans kunstneriske virke.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse