Annonse
12:22 - 26. mars 2015

Oslo Spektrum i mitt hjerte

Guttorm Guttormsgaards utsmykning av Oslo Spektrum er et magisk teppe av 400 000 murstein.

400 000 teglstein: Guttorm Guttormsgaard jobbet ut fra en ide om at mursteinene skulle ligge som et magisk teppe rundt Byhallen Oslo Spektrum.
Annonse

Rett før nedkjøringen til Vaterlandtunnelen, kringsatt av Oslo Plaza, Postgirobygget, Thon Spectrum, Oslo City, Gunerius, og hold dere fast, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, i en del av hovedstaden der ingen hadde løftet et øyebryn om sanering ble foreslått, reiser det seg et byggverk som ene og alene holder området oppe fra å kollapse og gli ut i Oslofjorden: Oslo Spektrum.

Billedkunstner, samler og formidler Guttorm Guttormsgaard har stått bak 15 av byggets utsmykninger. Bakgrunnen for det høye antallet kan ledes tilbake til det skjellsettende år 1976. I oktober åpnet 38-åringen en utstilling i Kunstnerforbundet med 210 arbeider. Nasjonalgalleriet gikk til innkjøp av syv verk, samlere og gallerister sto med hoggtenner bak hver eneste stolpe, og det skar i øynene av røde lapper. Guttormsgaard toppet raskt lister over de mest omsatte kunstnere i landet, men han spurte seg selv om dette var det endelige målet for hans arbeid, hans søken.

Svaret ble å trekke seg ut av det kommersielle markedet og vende oppmerksomheten mot studier, bokkunst, samlervirksomhet, undervisning og offentlige utsmykninger. Hans konsekvente valg om å tre ut av galleriverdenen har gjort utsmykningene til langt mer enn en brødjobb – de utgjør en sentral del av hans kunstneriske virke.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse