Annonse
12:45 - 12. juni 2015

Olje i kunstmaskineriet

Blikkfang og brodd er ikke motsetninger i Statoils kunstsamling.

Oljemalt olje: Frans Widerbergs Paviljongen i havet (1999), oljeplattformer i solnedgang. Malt med olje på lerret.⇥Foto: Galleri Brandstrup / Statoil kunstprogram
Annonse

Statoil har samlet kunst i mange år, men et kunstprogram med klar profil for innkjøp og formidling ble først etablert i 2008. Selskapet har gått en lang vei fra tilfeldige malerier hengt opp mellom vannautomaten og toalettdørene, til praktbygg som nærmest konstrueres rundt kunsten.

Forløpet beskrives i katalogen til årets utstilling på Vestfossen Kunstlaboratorium, som i sin helhet er viet verk fra Statoils samling. Kurator Mari F. Sundet har fått velge helt fritt, men har i praksis måttet begrense seg til verker fra kontorene i Norge og London for å holde transportkostnadene nede.

Utstillingen er nemlig ikke sponset av Statoil, noe som for Vestfossen var et viktig prinsipp, men jeg tar meg i å lure på hva vi gikk glipp av fordi det befant seg i USA eller Singapore.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse