Annonse
13:04 - 30. januar 2015

Naturen og glasuren

Med ambivalens skal klisjeer fordrives.

Kropp i natur: Untitled (2009–2013).
Annonse

Er utstillingstitler viktige for å tiltrekke publikum? Forhåpentlig ikke, for Henie Onstad Kunstsenter har valgt en tittel på sin utstilling med fotografen Torbjørn Rødland som hverken frir til norske tunger eller fantasi: Sasquatch century. «Sasquatch» er et urfolksnavn på den mytologiske kjempeapen vi kjenner som Bigfoot, og i USA finnes vel ordet på tilstrekkelig mange t-skjorter til å bli forstått, men slik er det jo ikke her. Bigfoot er uansett ikke noe stort tema på utstillingen, og for Rødland handler det antakelig mest om å påpeke naturens mystiske tiltrekning på kulturen.

Den fiffigste Sasquatch-referansen er et stillbilde fra videoverket Blues for Bigfoot (2005), hvor en stor blå badesandal ligger gjenglemt på gulvet, lik et fotavtrykk. Selve filmen har vakre naturbilder fra et område berømt for sine Bigfoot-observasjoner, og lydsporet fylles av øyevitneskildringer, ekspertuttalelser og spesialskrevet bluesmusikk. Det er langtfra noen Discovery-dokumentar, snarere en mytisk-poetisk meditasjon over fantasi og virkelighet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse