09:11 - 19. februar 2015

Nasjonal pubertet

Eventyr, natur og pubertet er selvskrevne motiver når to unge nasjoner prøver å finne seg selv.

Måneskinn: Det magiske nord kaster lys over hvordan nyromantikken utviklet seg Finland og Norge. Her: Harald Sohlbergs Vinternatt i Rondane (1914). Foto: Børre Høstland /Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

KUNST

Midt inne i Nasjonalgalleriet, bak en sikksakkvegg full av norske og finske kunstneres portretter av seg selv og hverandre, henger det et maleri de fleste av oss kjenner godt fra før.

Det heter Vinternatt i Rondane og ble malt av Harald Sohlberg i 1914. For meg er dette maleriet et av høydepunktene i utstillingen Det magiske nord. Sohlberg arbeidet i over ti år med det samme motivet, en fjellformasjon dekket av snø under en himmel full av stjerner, foran fjellet er et udefinert, flatt landskap, en myr, kan hende. I bildets forkant står noen sorte, krokete, gamle trær. Jeg kjenner maleriet relativt godt, men aldri før har jeg sett det stråle som nå, det er som om lyset kommer innenfra, som om maleriet sender blå bølger ut i rommet. Kobolt – fra isblå snø til dypblå natt. Fjellet lokker; kaldt, lukket og tiltrekkende.

Annonse