Annonse
00:50 - 18. juni 2015

Mer enn popcorn

Harselas eller hyllest? Popkunstens blanding av hjertelighet og satire kjennes like aktuell og eksplosiv sett opp mot dagens entusiasmekultur som på 1960-tallet.

Samarbeid: Utstillingen Pop Kunst Design er utviklet av det tyske Vitra-museet i samarbeid med danske Louisiana og svenske Moderna Museet. Henie Onstad har tilført enkelte norske verk, som Andy Warhols portrett av daværende kronprinsesse Sonja. I forgrunnen står italienske Studio 65s Leonardo-sofa. Foto: Øystein Thorvaldsen/HOK
Annonse

Under den fengende tittelen Popsommer har Henie Onstad Kunstsenter samlet to ganske ulike utstillinger. Pop Kunst Design er en vandreutstilling som allerede har reist Europa rundt, tema er dialogen mellom internasjonal popkunst og design i en tyveårsperiode fra 1950- til 1970-tallet. Den mindre utstillingen POP ETC. er derimot egenprodusert, og trekker frem norske popkunstnere fra tiåret 1964-74.

Hva er egentlig popkunst? De fleste forbinder nok ordet med noe glanset, glamorøst og tvetydig fra det amerikanske sekstitallet, gjerne inspirert av reklame eller tegneserier, slik som hos Andy Warhol og Roy Lichtenstein. Men det finnes også skitnere og røffere uttrykk som regnes til popkunsten, spesielt i europeisk sammenheng, nærmere beslektet med retninger som dada, surrealisme, optisk kunst og fransk nyrealisme. Det er denne mer omfattende definisjonen som kommer til uttrykk gjennom POP ETC., som den norske utstillingen har fått som tittel.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse