Annonse
09:59 - 29. mai 2015

Mary Ellen Mark: 1940-2015

Den legendariske dokumentarfotografen Mary Ellen Mark døde mandag denne uken, 75 år gammel.

Foto: Christian Belgaux
Annonse

Jeg skulle ønske jeg kunne skrive noe om Mary Ellen som ikke bare var positivt, noe til å balansere ut alt det gode hun har gjort for fotografiet og sin omverden. Men da hun besøkte Oslo for et par år siden var det påfallende hvor varm hun var. Hvor seriøst hun tok jobben sin. Hvorfor hun var så god til det hun gjorde - menneskene på bildene hennes stolte på henne fordi hun utstrålte troverdighet. Hun brøt aldri troverdigheten.

Mary Ellen var en forkjemper for sosialrealistisk fotografi. Fra midten av 70-tallet gjorde hun seg kjent igjennom prosjekter hvor hun bodde med og fotograferte mennesker over uker, ofte måneder. Mor Teresas misjon, prostituerte langs Falkland Road i Bombay, innlagte på mentalsykehus for kvinner i Oregon og gatebarn i Seattle var noen av hennes mest kjente prosjekter. 

Mary Ellen Mark reiste verden rundt, men var også hjemmekjær. Da bildet over ble tatt i Oslo i 2013 hadde Mary Ellen to armbåndsur på seg. Et med lokal tid og et med tiden hjemme i New York, forklarte hun. Tidligere i år jobbet hun i Louisiana med å fotografere ettervirkningene av Kathrina. Denne uken døde hun i hjembyen New York etter sykdom. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.