Annonse
12:28 - 27. februar 2015

Kunstnere i kamp

Fra hver sin ende av utopienes århundre stirrer empati og krigsfrykt på oss.

Historisk: Henrik Sørensens Ærens mark fra 1931 er et av kunsthistoriens første bilder av en stridsvogn. Foto: Statens Museum for Kunst (SMK)/ BONO 2015
Annonse

Etter første verdenskrig ble kunsten aldri mer den samme. Denne første maskinelle krigen rystet Europa og gjorde gamle forståelsesmodeller ubrukelige. Soldatene kom fra skyttergravene med nye typer traumer og fysiske skader, og etter freden så Europa-kartet helt annerledes ut. Det var en umulig krig å glorifisere, og kunstnerne lette etter nye uttrykk for meningsløshet og forvirring.

Norge var ikke involvert i kampene, men ettervirkningene nådde også hit. Ikke minst ser vi anti-krigstemaet hos de såkalte tendenskunstnerne, som kurator Kari J. Brandtzæg presenterer i utstillingen Krigens skygge. Politisk kunst i Norge 1914–2014. Hun trekker også linjer til sekstiåtternes aksjonskunst rundt 1970-tallet, og til dagens mer subtilt politiske kunstuttrykk.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse