Annonse
01:01 - 08. mai 2015

Je suis American

Over 200 forfattere fordømte sin egen forenings pris til Charlie Hebdo. Nå har noen av dem snudd.

Illustrasjon: Nate Kitch
Annonse

Fra podiet, kledd i smoking, kikket den kongolesiske forfatteren Alain Mabanckou tirsdag kveld ut over forsamlingen. Noen manglet. Klart, han så kvinner i kjoler og andre smokingkledde menn, men i den dempede belysningen, under blåhvalen som hang fra taket, var seks forfattere, som skulle være bordverter, erstattet av andre.

Francine Prose, Michael Ondaatje, Teju Cole, Peter Carey, Rachel Kushner og Taiye Selasi trakk seg i protest uken i forveien, da ytringsfrihetsorganisasjonen Pen bestemte seg for å hedre Charlie Hebdo med en pris på tirsdagens veldedighetsgalla, som ble arrangert på det naturhistoriske museet i New York, der inngangsbilletten kostet 1250 dollar.

Øyeblikket var uansett spesielt for Mabanckou. Han fikk i oppdrag å dele ut prisen til Charlie Hebdos redaktør Gérard Biard. Én av de tolv som ble drept i massakren i magasinets lokaler i januar, var Mabanckous franske venn Bernard Maris, økonom og journalist i Charlie Hebdo, magasinet Mabanckou selv har lest og ledd av i flere tiår. Mabanckou, som i år er nominert til Bookerprisen, er frustert over splittelsen prisen forårsaket.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse