Annonse
00:12 - 19. juni 2015

Hvor ble det av den nye filmen?

Andre sesong av True Detective representerer et skritt tilbake i arbeidet med å tette gapet mellom film og tv-dramatikk.

Kompleks fortelling: I andre sesong av True Detective spinner serieskaper Nic Pizzolatto historien rundt fire hovedpersoner. Colin Farell spiller korrupt etterforsker. Foto: HBO Nordic
Annonse

Med tanke på hvor populær den første sesongen av HBOs True Detective var, har forventningene til andre sesong vært oppsiktsvekkende lave. Dette skyldes blant annet førstesesongens antiklimatiske slutt, en allmenn mistro til at skuespillerne Colin Farrell, Vince Vaughn, Rachel McAdams og Taylor Kitsch ville kunne erstatte Matthew McConaughey og Woody Harrelson i hovedrollene, samt det faktum at serieskaper Nic Pizzolatto nylig kunngjorde at andresesongen likevel ikke handler om «the secret occult history of the U.S. transportation system», slik han først hadde meldt. På et overordnet nivå handler tv-dramatikk i stor grad om forutsigbarhet og forvaltning av forventninger, og med tanke på hvor forskjellig andresesongen av True Detective er fra den første, vil de nedjusterte forventningene formodentlig gavne både publikum og HBO.

Etter et tiår med påstander om at tv-dramatikken er den nye filmen, representerte True Detective i fjor det hittil mest målrettede forsøket på å oppfylle denne profetien. I motsetning til hva som er vanlig i amerikansk tv, regisserte samme regissør, Cary Fukunaga, samtlige av de åtte episodene i første sesong. Og i et medium hvor plott og dialog er alfa og omega, brukte han bilder og atmosfære til å fortelle på en måte som ikke kan beskrives som annet enn cinematisk. Hvis man ser bort fra et par forserte cliffhangere og en gjennomgående bruk av billedutsnitt som er tilpasset små skjermer snarere enn store lerret, fortoner den første sesongen av True Detective seg langt på vei som en åtte timer lang spillefilm som er delt opp i timelange ukentlige kapitler.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse