10:39 - 15. mai 2015

Guffent sommersus

For nøyaktig 40 år siden laget Joni Mitchell en plate som staket ut en ny kunstnerisk retning. Mange kritikker var negative, noe som såret Mitchell så mye at hun fortsatt snakker om det i dag.

Jazz, ja takk: Joni Mitchell i oktober 1975, rett før utgivelsen av The Hissing of Summer Lawns, en plate som fikk negative kritikker da den kom. I dag er platen anerkjent som en kunstnerisk suksess. Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images

Den 71 år gamle Joni Mitchell har tilbragt den siste måneden på sykehus, etter at hun i starten av april ble funnet bevisstløs på gulvet i sitt hjem i Los Angeles. Få vet hvor alvorlig tilstanden er, men ryktene om at hun hadde havnet i koma, som dukket opp for et par uker siden var visstnok overdrevne.

Mitchells sykeleie har ført til at mange har blitt påminnet platene hennes og gitt dem nye lyttinger. Selv plukket jeg fram den første Joni-platen jeg for mange år siden kjøpte: The Hissing of Summer Lawns, fra 1975. Kjøpet var tilfeldig, jeg hadde bestemt meg for å sjekke ut Mitchells musikk og startet med den billigste 1970-tallsskiven som bruktbutikken hadde å tilby. Med årene fikk jeg greie på at platen hadde vært kontroversiell, den førte til at Mitchell for første gang fikk anmelderne mot seg. Musikkbladet Rolling Stone kåret albumtittelen til årets dårligste og kalte musikken pseudoavantgardisisk og usubstansiell. Flere mente tekstene var nedlatende.

Annonse