00:44 - 15. mai 2015

Grinebiterens triumf

Nå når David Letterman har gitt seg, er det som den siste av de store amerikanske talkshow-vertene, skriver Aksel Kielland.

Alle har vært på Letterman: Lady Gaga og Bill Murray på The Late Show with David Letterman i 2014. Foto: Jeffrey R. Staab/CBS/Getty Images

Da den amerikanske humorinstitusjonen Saturday Night Live tidligere i år feiret sitt førtiårsjubileum, fremførte Jerry Seinfeld og Larry David en sketsj hvor de vitset om de astronomiske summene de hadde tjent på Seinfeld, og om umuligheten av å gjenta en slik suksess i dagens fragmenterte tv-landskap. Seinfeld var en av de siste tv-seriene som maktet å legge beslag på oppmerksomheten til det samlede amerikanske tv-publikummet, og siden 1990-tallet har kanalene blitt flere, konkurransen mer intens og oppmerksomheten og annonsekronene jevnere fordelt for hvert år som har gått.

Det samme gjelder i aller høyeste grad i talkshowbransjen: Da David Letterman (68) først skapte seg et navn som programleder for Late Night på 1980-tallet, ble han ansett som den naturlige arvtageren til den legendariske Tonight Show-verten Johnny Carson, som regjerte talkshowlandskapet i ensom majestet i nærmere 30 år. Og da Jay Leno i 1992 trakk det lengste strået i kampen om Tonight Show-jobben, ble det starten på en rivalisering mellom ham og Letterman som definerte dette landskapet gjennom hele tiåret.

Når The Late Show with David Letterman har sin siste sending den 20. mai, er programmet kun ett av mange profilerte talkshow som sendes i timen før midnatt: Under Jimmy Fallons ledelse er The Tonight Show mer relevant enn på lenge, den populære Jon Stewart har fortsatt noen måneder igjen som programleder for The Daily Show, og Conan O’Brien og Jimmy Kimmel har funnet seg til rette med henholdsvis Conan og Jimmy Kimmel Live.

Annonse