00:00 - 26. juni 2015

Flatpakket på flatbygda

Global merkevare lander på dørstokken heme når Ikea åpner sitt syvende norske varehus i Ringsaker.

På bygda: Ikea har åpnet butikk i Nydal i Ringsaker, en av landets største landbrukskommuner. Kommunen er også Hedmarks mest folkerike. Foto: Tuva Kleven

Fra høyttalerne ønsker en vennlig stemme hjertelig velkommen til en ny dag på Ikea Ringsaker. Et skreddersydd radioprogram henvender seg familiært til meg, de mange fremmøtte fra lokalbefolkningen og en blid arbeidsstokk i nystrøkne uniformer, begge grupper med sterke innslag av umiskjennelig hedemarksdialekt. De rusler rundt og kjøper og selger blomsterpotter og stekepanner og sofaputer, og alt er så trivelig og trivielt som en formiddag på Hamarmart’n.

Samtidig, og kanskje nettopp på grunn av de landlige omgivelsene og den nesten lammende hverdagsligheten som ellers preger det man ser langs E6 mellom Brumunddal og Hamar, kommer det eksotiske og eksepsjonelle ved Ikea tytende ut mellom reolene. Jeg snakker om plakatene som viser profileringen av selskapet som en sentral spiller på velferdens verdensscene, der vi snakker FN og Unicef.

Slagordet er «People & Planet». Vi snakker «folk» i ubestemt form flertall, i betydningen «alle jordens mennesker». En kosmopolitisk holdning som naturligvis reflekteres i vareutvalget, med egne avdelinger for alt fra persiske tepper til New York-inspirert shabby chic. Og en frokostbuffet til 39 kroner, der forholdet mellom kvalitet (høy!) og pris (lav!) fjerner enhver tvil om at vi her står overfor en aktør med en så suveren konkurransedyktighet at man selv i landet hvor McDonald’s ser seg nødt til å ta 48 kroner for en Big Mac, har råd til ganske enkelt å gi kundene sine alt de måtte ønske å spise.

Annonse