Annonse
11:49 - 30. januar 2015

En reddende djevel

Vampyren er fabelaktig, men skrekken biter ikke helt på Rogaland teater.

Uutgrunnelig: Ingrid Rustens vampyr er det bærende elementet i Rogaland Teaters La den rette komme inn. Til høyre Even Stormoen. Foto: Stig Håvard Dirdal
Annonse

Tolv år gammel, bare barnet. Oskar er en guttunge som ikke passer inn, en fyr kun skolens verste plageånder synes å legge merke til. Moren drikker, faren har funnet seg et annet liv. På Oskars lekeplass, som er innrammet av to grå, anonyme boligblokker gjennomhullet av blinde vinduer, ligger det et tynt lag av snø; en visuell allegori, et bilde på Oskars såre og rå ensomhet. Men så en dag dukker Eli opp på lekeplassen, og ingenting vil noen gang bli som før.

Eli er vampyr. Hun er uten kjønn og alder, for Oskar er hun drømmen som blir til virkelighet, en ekte venn, hans første kjærlighet. På lekeplassen mellom de tause blokkene utvikler de to et vennskap av den typen som tåler alt. Eli gir Oskar styrke og selvtillit, Oskar vil etter hvert ta over ansvaret for vampyren som ikke tåler dagens lys – som en vertsplante tar han imot sin parasitt.

Teaterstykket La den rette komme inn er basert på John Ajvide Lindqvists sosialrealistiske vampyrroman med samme navn, fra 2004. Romanen er filmatisert to ganger, en gang på svensk og en gang på amerikansk. Teaterversjonen er tidligere blitt satt opp på scener både i Storbritannia og i USA.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.