Annonse
13:18 - 24. april 2015

All verdens lidelse

Portrettdokumentaren Jordens salt hadde hatt godt av å være litt mindre aktverdig enn tittelen.

Portrett av en fotograf: Wim Wenders og Juliano Salgados Jordens salt er en slags tonesatt lysbildekveld der det store privilegiet er at fotografen selv er vertskap. Bildet er fra Sudan, 2006. ⇥Foto: Sebastião Salgado / Amazonas images
Annonse

Sebastiao Salgado skuer ut av et vindu i en fangsthytte på en forlatt øy i Nordishavet. En isbjørn er på vei rett mot dem, men den brasilianskfranske fotografen ser mer oppgitt ut enn redd eller eksaltert for å møte det enorme rovdyret på nært hold. Den store bamsen hindrer ham nemlig i å utføre ærendet sitt: å ta bilde av en stor flokk hvalrosser. Dessuten er ikke bakgrunnen bra, noe som gjør det «umulig å skape en handling, og en interessant komposisjon».

Etter å ha rullet seg gjennom terrenget, med isbjørnen på tilsynelatende trygg avstand, får Salgado til slutt fotografert de store sjøpattedyrene sine. Samtidig har vi fått et lite innblikk i noen av utfordringene en fotograf av hans anseelse står overfor. Det er også den eneste gangen filmen gir oss mulighet til å reflektere over eller problematisere prosessen bak hans bilder.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse