Annonse
10:40 - 02. januar 2015

Akutt arkitektur

Det helsefaglige dikterte alt da Ullevål fikk nytt akuttmottak. Nå kjemper arkitektene i Nordic for at legene skal lytte til det arkitektfaglige og få bygget en gigantisk sykehusby.

Nybygget: Den gamle glassbroen er blitt løftet litt høyere og går inn til det nybygde akuttmottaket. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Det er med en ikke ubetydelig ærbødighet jeg entrer det nye akuttmottaket på Ullevål sykehus. Og arkitektkontoret Nordic får ha meg unnskyldt, men i dette tilfellet er ikke det først og fremst arkitekturens fortjeneste. I berøring med en første skanse og et umiddelbart vern mot alle former for brå og voldsom død, er det med ydmykhet man møter de vennlig mistenksomme blikkene til en rekke skjerpede mennesker, som bemanner hver sin post i det nybygde akuttmottaket med en årvåkenhet som minner om besetningen på et krigsfartøy i full alarmberedskap.

Som arkitekt og partner i Nordic, Johannes Eggen, selv sier: Dette er på en måte ikke det beste eksempelet på helsearkitektur i dag. Akutten er et unntak, en ekstremsituasjon. Samtidig er den tilforlatelige og enkle bygningskroppen en effektiv påminner om hva både helsearkitektur – og arkitektur som sådan – dypest sett handler om. Nemlig å legge til rette for ulike typer menneskelig aktivitet. Og sjelden må denne jobben utføres med en slik ekstrem presisjon og omtanke som i dette tilfellet.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse