00:00 - 24. desember 2015

I stedet for mamma

Menneskesynet som opprettholder moderne tjenerskap får seg en forfriskende tupp bak i komedien Min andre mor.

Barnepike: Val er kombinert hushjelp og barnepike av en type som er vanlig i mange velstående brasilianske hjem, Foto: AS Fidalgo

Kjøkkenet er Vals domene. I profesjonell forstand. Hennes private domene er et bøttekott med vindu mot en luftesjakt. Val er kombinert hushjelp og barnepike av en type som er vanlig i mange velstående latinamerikanske hjem, og som for så vidt er begynt å bli gjengs i flere norske.

Her kaller vi det kulturutveksling. I São Paulo i Brasil – der Val jobber – er de mindre opptatt av å pakke herre/tjener-forholdet inn i eufemismer. Ikke dermed sagt at ordningen ikke byr på nedverdigende situasjoner. For Val er imidlertid fornedrelsen så innarbeidet at hun vanskelig legger merke til den lenger.

Denne formen for Stockholm-syndrom forsterkes av at Val – i likhet med mange au pairer med nysgjerrighet for norsk kultur – har forlatt sitt eget barn for å investere omsorgen sin i sønnen til sine arbeidsgivere.

Annonse