Annonse
00:00 - 24. desember 2015

Da Østen kom til Vestkanten

Dempet diskresjon og det svalt sublime erstatter nasjonalromantiske pepperkakehus når Knut Hjeltnes viser hvordan en virkelig standsmessig bolig skal fremstå.

Bygningskunst: Et lite prangende, nøye gjennomtenkt og veldig fint balansert eksteriør.
Annonse

Det finnes minst to ideer om hva luksus er. Én handler om klær der logoen er større enn en pannekake og om bad med gullkraner og roterende flatskjermer i taket. I den andre enden av skalaen finner vi jakker der kvaliteten bare er merkbar for den som faktisk har den på seg, eller hus der de ekstra millionene investeres i ting som ikke kan sees, men må oppleves.

I sistnevnte forestilling om kvalitet, der arkitektur slutter å handle om overfladisk statusjag og i stedet blir bygningskunst som skreddersøm, finner man villaen i Åsveien, signert Knut Hjeltnes Sivilarkitekter. En bolig som i det ytre er svært unnselig, plassert på en flat tomt i tykkeste Bærum uten utsikt til noe annet enn ganske alminnelige nabohus i søvnige forstadsomgivelser. De sandfargede murveggene bidrar vel heller ikke til å krydre bebyggelsen med noen ytterligere ekstravaganse. Men så kommer man inn. Og forstår at dette ytterskallet ikke er ordinært. Bare svært diskret.

Diskresjonen går igjen i interiøret, all den tid det ikke er marmorgulv og sorte fløyelsgardiner noe sted. Men der utsiden ved første møte ikke gir så mye tilbake, kan ikke innsiden karakteriseres som annet enn en usedvanlig rik opplevelse, der en påfallende mengde arkitektoniske elementer spiller sammen for å bygge en harmonisk helhet ut av en mengde spesialfunksjoner og hensyn. Man skal være en ganske dreven arkitekt for å få dette til å fungere.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse