00:00 - 06. november 2015

Tøffe odds i jojo-land

Støtteapparatet gir kjøtt på bena til historien om DumDum Boys.

Kunne vært verre: Persi Iveland (fra venstre), Prepple Houmb og Kjartan Kristiansen på scenen i Oslo i 1988, året de ga ut debutalbumet Blodig alvor (Na Na Na Na Na). Foto: Paal Audestad/Samfoto/NTB Scanpix

Musikkbiografiene formelig spys ut her til lands for tiden. Foretrukken fremgangsmåte er forbausende ofte fortsatt ganske tradisjonell: Å ta for seg hele karrieren kronologisk, fra den spede spire, med utgangspunkt i skjellsettende unge år.

Det er også tilfellet i En vill en – boken om DumDum Boys, som er utgitt på Aschehoug i høst. Tittelen refererer til en av bandets signaturlåter, men antyder også noe om karriereforløpet: Det har gått heftig for seg, mer enn bare unntaksvis.

En litt utradisjonell formmessig vri får vi likevel. Boken består av sitater fra bandmedlemmer og nitten andre involverte. Managere, crew, plateselskapsfolk, produsenter, kompiser, kjærester og (eks-)koner. De omtaler en periode på omtrent førti år, fra søkende ungdomstid til (litt mer) satt middelalder.

Annonse