Annonse
00:00 - 27. november 2015

Skru krana på fullt

Dette er ikke en plateutgivelse. Det er en utstilling.

Rock’n’roll party: Michael Krohn og Raga Rockers inntar klubben Lucullus under Moldejazz i 1989. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Annonse

2015 var året da man ikke lenger hørte norsk rock på ungdomskanalen P3. I stedet ble det plutselig en egen litterær avdeling, der middelaldrende menn snakker med andre middelaldrende menn om gamle dager. Denne høsten fikk vi filmer og bøker om punk, Dumdum Boys og black metal, utstillinger om Motorpsycho og konserter der klassiske deLillos-album fremføres i sin helhet.

Kanskje fordi norsk rock har fått en historie – og da snakker vi ikke bare om Ragnarock eller brillene til Åge Aleksandersen, men den musikken og de miljøene som skapte den kulturen vi har i dag. «It was twenty years ago today» var i 1995. Disse tingene betyr ikke bare mye for dem som var der. De forteller også mye om utviklingen av det moderne, urbane Norge.

Nå er det Ragas tur. Prosjektet startet med at Christer Falck forsøkte å overtale Michael Krohn til å bli med i Hver gang vi møtes. Til tross for høy produksjonskvalitet og underholdningsverdi, blir dette tv-programmet forstått som inautentisk sell out (blant mange musikere omtales det som Må vi møtes?). Christer Falck har et talent for å overtale folk, men Krohn sa nei. I stedet greide Falck å overtale hundrevis, kanskje tusen, musikere, illustratører og skribenter til en gigantisk dugnad, der alle bidro med en brikke til det megapuslespill-bildet Sannhet på boks vokste til å bli. Han skrudde krana på fullt, som det heter i «Slakt» (1988).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse