Annonse
00:00 - 27. november 2015

Sinte, unge svenske menn

Konfliktskyheten i Sverige har gode sider, mener Magnus von Horn. Hans spillefilmdebut handler om en tenåring som vender tilbake til hjemstedet etter å ha drept ekskjæresten.

Vond retur: Ulrik Munther spiller John i Etterskjelv. Rollefiguren er basert på en svensk 15-åring som kvalte kjæresten til døde. Munther er en populær popmusiker i Sverige, og i 2009 vant han den nordiske utgaven av MGP junior. Foto: Filmweb
Annonse

En av grunnene til at Magnus von Horn ikke bor i Sverige – han bor i Warszawa, Polen, med kone og barn – er svenskers «sterke konfliktskyhet». Den unge regissøren sier han trengte å bo i et land der han ikke blir dømt for å vise følelser.

– Når jeg snakker svensk, så sensurerer jeg meg selv på en annen måte enn når jeg snakker engelsk eller når jeg fører en diskusjon i Polen.

Har du et eksempel på dette?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samspillet mellom befolkningen og museene har endret seg kraftig de siste 50 år, og det må definisjonen nødvendigvis gjenspeile.