00:00 - 20. november 2015

Orkesterfarger

Aleksandr Skrjabins musikk stråler under Vasily Petrenkos ledelse. Men hvor dypt stikker det?

Ekstatisk visjonær: Aleksandr Skrjabin (1872–1915). Illustrasjon: Leonid Oasternak (1862-1945)

Da Oslo-Filharmonien mottok Vasily Petrenko som ny sjef høsten 2013, var atmosfæren preget av forventning og entusiasme. Den russiske dirigenten var ung og fremadstormende, kjemien med orkesteret virket lovende, og ikke minst hadde han den utadvendte og smittende sjarmen som skulle til for å styrke kontakten med publikum. Vi møtte en målrettet og selvsikker leder, klar for å drive et allerede selvbevisst orkester til nye høyder.

Når Petrenko nå er ute med sin første egne plateinnspilling med orkesteret – de spiller to symfonier av landsmannen Aleksandr Skrjabin (1872–1915) – kan man spørre hva han har utrettet i Oslo de siste par årene. Hvordan låter orkesteret, og hva kan man si om Petrenko, ikke bare som karismatisk formidler fra podiet i Oslo konserthus, men som musikalsk fortolker mer nøyaktig betraktet?

 

Annonse