00:01 - 13. november 2015

Mat for tanken

Å spise seg til innsikt er en undervurdert kunst.

Nebukadnesars arv: Objektene i The invisible enemy should not exist er plassert på et bord som skråner i samme vinkel som gaten gjennom Ishtar-porten i Babylon. Foto: Øystein Thorvaldsen/HOK

Vi spiser lunsj på papptallerkener med samme mønster som Saddam Husseins porselen fra palasset i Bagdad, produsert av den amerikanske kunstneren Michael Rakowitz. Oppskriftene kommer fra hans irakisk-jødiske mor: dadler, mangosalat, fylte vinblader og fylte grønnsaker, og frukt og norske småkaker med daddeldip til dessert. Valget av dadler er ikke tilfeldig. De var Iraks viktigste eksportartikkel, foruten oljen, før Vestens handelsboikott knekket næringen.

Måltidet er del av et flerårig kunstprosjekt der Rakowitz bruker irakisk mat som brobygger, Enemy Kitchen. Det slo ham at amerikanere flest kun tenkte på Irak som olje og krig, derfor startet han et matlagingskurs for skoleelever i 2006. Senere lot han amerikanske Irak-veteraner servere gatemat fra en gammel iskrembil, under ledelse av irakiske kokker.

Annonse