00:00 - 27. november 2015

I spionenes lekegrind

Den elegante Bridge of Spies bygger bro mellom Steven Spielberg og Coen-brødrene. Kombinasjonen kler alle parter.

Gråsoner: Bridge of Spies tar utgangspunkt i den første russiskamerikanske fangeutvekslingen under den kalde krigen. Foto: DreamWorks Pictures/Fox 2000 Pictures

Konsise, velformulerte og tørrvittige dialoger, en hang til å vektlegge det sprø og groteske ved mennesker, samt en ekstravagant sans for detaljrikdom, er kjennemerket til filmskaperbrødrene Joel og Ethan Coen.

En tilsynelatende intuitiv forståelse av filmfortellingens virkemidler, et skarpt blikk for utsnitt og komposisjon, samt en sprudlende dynamikk i actionscenene som gjør selv den mest bagatellmessige forfølgelsessekvens til en høydramatisk og uforutsigbar katt og mus-lek, er Steven Spielbergs viktigste kvaliteter.

Hva skjer hvis du parer de to? Avkommet er kaldkrigsdramaet Bridge of Spies: en filmatisk nytelse, en betimelig kommentar til dagens kaotiske sikkerhetspolitiske situasjon, og det nærmeste Spielberg noensinne har vært sitt store filmatiske ideal, Stanley Kubrick.

Annonse