00:01 - 13. november 2015

I grenseland

Kode har aldersgrense på sin seneste utstilling. Astrup Fearnley viser et bilde enkelte mener er langt over streken. Skal andre enn kunsten få sette grenser for kunsten?

For alle: Sex, vold og barn. Hver for seg, men særlig i kombinasjon, tydeliggjør de tre ofte den vanskelige grensedragningen for hva som er lov og ikke lov i kunsten. Her fra Melgaard+Munch-utstillingen på Munchmuseet tidligere i år, som fikk flere til å reagere på det som kunne være bilder av overgrep mot barn. Foto: Bjørn Lindgren

Vold og lik og en blodig vagina. Det er blant ingrediensene i Sükran Morals nye utstilling My Pain My Rebellion, som åpnet 30. oktober ved Kode i Bergen. Ikke helt lett kost, men så er den heller ikke ment for hvem som helst. Museet har gitt utstillingen anbefalt aldersgrense 15 år, som BT omtalte for et par uker siden. Grensen er satt for å følge den nye «beskyttelsesloven», som skal beskytte barn mot skadelige bilder.

I Oslo, på Astrup Fearnley-museet, henger Brooke Shields. Ti år gammel, naken og innsmurt med olje. Bildet ble tatt av motefotografen Garry Gross på 1970-tallet, for et magasin underlagt Playboy Press. Senere har Richard Prince refotografert bildet og satt det i en ny kontekst. Shields forsøkte å få stoppet visninger av bildet da hun ble myndig, men tapte i retten.

Hva skal et museum kunne vise og ikke, og til hvem? Hvem skal få ta den avgjørelsen?

Annonse