Annonse
00:00 - 27. november 2015

Frihet i tre dimensjoner

Grensene mellom kunstfagene er til for å krysses.

Tett: Maia Josefine Birkelands stabel av røde tekstiler ser ut til å kunne implodere. Utsnitt fra installasjonen Slice of me(at), 2013. Foto: Annar Bjørgli/Nasjonalmuseet
Annonse

Mens publikum strømmer til billedkunstnernes Høstutstilling, er det mindre oppmerksomhet rundt billedhuggernes og kunsthåndverkernes mønstringer. Misforholdet er urettferdig, med tanke på tilnærmingen mellom kunstfagene de siste årene.

Kunsthåndverkerne har brukt mye energi på å tilegne seg billedkunstnernes sjangerfrihet og status. Billedhuggerne har en fortid med større prestisje, men har også vært opptatt av å sprenge faglige grenser. Dessuten øker andelen kunsthåndverkere i Norsk Billedhoggerforening, ettersom de eldre, klassiske billedhuggerne blir borte.

Årets Skulpturbiennale i Vigelandmuseet domineres av større installasjoner, dels med innslag av lys, lyd og video. Enkeltobjekter av typen klassisk skulptur er nærmest fraværende, både i figurativ og modernistisk forstand. Skulpturelle og monumentale objekter er derimot tallrike på Kunsthåndverkernes årsutstilling, som pågår i Kunstindustrimuseet.

Annonse