Annonse
00:00 - 30. oktober 2015

Musikk fra stranden

Å skrive musikk kan være som å surfe, sier bossa nova-legenden Marcos Valle.

Omslagskunst: Et knippe av platene til den brasilianske bossa nova-legenden Marcos Valle. Utover 1970- og 1980-tallet beveget han seg i retning av jazz, funk og rock, uten å forlate opphavet i bossa novaen fullstendig.
Annonse

«Bossa nova ville ikke eksistert uten stranden, sier Marcos Valle. Han ga ut sin første plate, Samba «Demais», som 20-åring i 1963.

Det som ofte kalles den aller første bossa nova-platen, João Gilbertos Chega de Saudade, kom ut i 1959. På denne tiden hadde Brasil vinden i ryggen. Etter å ha vært underlagt ulike totalitære styresett siden starten, var landet nå demokratisk. I 1956 ble den svært populære Juscelino Kubitschek valgt til president, og Brasil opplevde en økonomisk boom. Kubitschek satte i gang byggingen av den futuristiske hovedstaden Brasilia. Fotballandslaget vant VM i 1958, med et spill som blendet alle. Bossa nova var den musikalske refleksjonen av denne epoken.

– Bossa nova ble født i et Brasil som var preget av en veldig sterk optimisme. Musikerne og låtskriverne som skapte sjangeren, ble inspirert av alle de vakre tingene i Rio de Janeiro, sommeren, strendene, jentene. Alt dette hjalp dem til å skape den sensuelle og lykkelige atmosfæren i bossa nova-musikken, sier Valle.

Annonse