Annonse
00:01 - 16. oktober 2015

Den svingete veien til California

Motorpsychos unike evne til å navigere mellom ytterpunkter er en sentral grunn til at så mange har fulgt med på ferden i 25 år, skriver Espen Hauglid.

Klare for verden: Håkon Gebhardt (fra venstre), Hans Magnus Ryan og Bent Sæther i øvingsrommet i 1991. Merk Gebhardts nonsjalante sokkestil. Foto: Ragnar Wold
Annonse

Get up, go to California, go to where the skies are blue.
Move on, there are no exceptions, the world is turning tricks for you.

Slik starter verset på «Go to California», midtpunktet på Phanerothyme, Motor­psychos tiende studioalbum, som kom ut i 2001.

Og hvorfor skal ikke veien fra Svartlamon til California gå via Blitz-ruta fra det ene alternative spillestedet til det andre i Tyskland, Benelux og Italia, med overnatting hos lokale entusiaster og freaks? «Dra til California» er jo det grunnleggende imperativ i populærkulturen de siste hundre årene. Eksemplene fra rockehistorien kunne fylle en bunke med Mojo som tårner høyt over den smale madrassen på gulvet i et okkupert hus i nittitalls-Nürnberg der man ser for seg låtskriveren Snah i urolig søvn med gitaren innen betryggende rekkevidde.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse